Europejska tarcica stolarska


Tartak MABOR: Mamy do zaoferowania bogatą ofertę tarcicy pozyskiwanej w naszym kraju oraz w krajach europejskich o zbliżonym gatunkowo drzewostanie. Najczęściej spotykane rodzaje to między innymi: tarcica sosnowa, tarcica bukowa, tarcica dębowa, tarcica jesionowa tarcica olchowa. Tworzą one grupę pod wspólną nazwą tarcica stolarska. Znajdująca się w naszej ofercie tarcica krajowa to tarcica sucha, w dużej części nieobrzynana i gotowa do dalszej obróbki stolarskiej.

Tarcica stolarska przecierana jest w poziomych lub pionowych trakach i następnie suszona komorowo do odpowiedniej wilgotności (8-10 procent przy tolerancji +1 do -2 procent). Po wysuszeniu doświadczeni brakarze klasyfikują surowiec jako tarcicę suchą w trzech klasach, opierając się na obowiązujących polskich i europejskich normach dotyczących wyrobów drzewnych i tarcicy suchej.

W celu uwzględnienia indywidualnych preferencji klienta tarcica sucha podlega powtórnej klasyfikacji w naszym magazynie w obecności kupca. Dzięki temu eliminujemy ewentualne błędy brakarskie oraz możemy dostarczyć surowiec w stu procentach zgodny z zamówieniem. Oferowana przez naszą firmę tarcica stolarska sucha cechuje się wilgotnością magazynową na poziomie 10 procent (2 procent).

Cena tarcicy zależy zarówno od kosztu surowca tartacznego w lesie, jak i do gatunku oraz klasy tarcicy. Cenniki są więc mocno zróżnicowane. Do najtańszych należą: tarcica sosnowa, tarcica brzozowa i tarcica olchowa Najdroższe to tarcica dębowa, tarcica orzechowa czy tarcica wiśniowa. Tutaj ceny mogą sięgać kilku tysięcy złotych za metr sześcienny.

Poniżej przedstawiamy znajdujące się w naszej stałej ofercie gatunki tarcicy krajowej suchej (pozostałe są dostępne na życzenie)